BREAKING-NEWS

RIDICAREA PARȚIALĂ A RESTRICȚIILOR ÎNCEPÂND DIN ACEST WEEKEND, CONFIRMATĂ DE LA COTROCENI

Președintele României,  Klaus W. Iohannis, a susținut în această după-amiază la Palatul Cotroceni, o declarație de presă în cadrul căreia s-a referit la ridicarea parțială a restricțiilor impuse odată cu debutul pandemiei de COVID 19, în luna martie a anului trecut.

”A fost prea multă suferință în România și îmi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli, însă trebuie să ne amintim și de cei care au făcut posibilă gestionarea acestei pandemii, de medici, de personalul medical, ei au fost eroii noștri și lor le datorăm mulțumiri, mulțumiri, mulțumiri” a spus Președintele Iohannis, la începutul intervenției.

Acesta s-a referit apoi la situația din acest moment a țării noastre, precizănd că: ”nu-și dorește ca România post-pandemie să fie identică cu România de dinaintea pandemiei. Am învățat mult, am suferit mult, avem șansa să facem Romănia mai bună. România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele, în care avem o dezvoltare susținută, o Românie în care avem investiții, în care facem sistemul sanitar mai bun, școlile mai sigure, în care se creează locuri de muncă, economie crește, (…), o Românie în care și salariile cresc, și în care viața românilor devine mai bună”

Președintele a subliniat situația încurajatoare a evoluției campaniei de vaccinare iar ca urmare a acesteia și a impunerii măsurilor restrictive, numarul persoanelor infectate cu SARS-Cov 2, a celor internați la ATI și a deceselor s-a redus considerabil.

La  ședința care a avut loc astăzi la Palatul Cotroceni, cu factori de decizie în gestionarea pandemiei din țara noastră, s-a stabilit un calendar al renunțării parțiale a restricțiilor de până acum, care cuprinde perioada verii. S-au stabilit patru etape:  15 mai, 1 iunie, 1 iulie, 1 august.

”Ne pregatim de relaxare”, a spus Iohannis. ”Trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem sa ne relaxăm in iunie ca să revenim cu restricții în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe actvități dar care nu ne expune pericolului revenirii pandemiei în forță. Vom avea o relaxare pas cu pas, am eleborat calendarul care cuprinde acești pași până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșiul verii să avem o reevaluare pentru a stabili masurile pentru toamnă”, a continuat acesta.

”Renunțarea la restricțiile de până acum se va face condiționat de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare. (…)Trebuie respectate măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este!”, a conchis Președintele.

Astfel, la 15 mai va debuta renunțarea la câteva măsuri restrictive cum ar fi purtarea măștii în exterior cu câteva excepții: piețe, târguri, stații ale transportului public, eliminarea restricțiilor de circulație pe timpul nopții și eliminarea oricăror restricții asupra programului agenților comerciali. Activitățile sportive în aer liber vor fi permise cu participarea a 25 % din capacitatea de ocupare a locurilor disponibile spectatorilor.

În interior, relaxările vor începe de la 1 iunie cu  creșterea capacității de cazare și cu creșterea capacității de servire în restaurante.

Se păstrează în continuare normele care țin de rata de incidență conform scenariior de până acum, verde, galben, roșu, atfel că este previzibil ca cele mai multe localități să intre în scenariul verde iar în acest fel, majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli.

”Este de dorit ca anul școlar să se termine cu elevii în școală și de asemenea este de dorit ca anul școlar să se încheie cu mulți români vaccinați!” , a încheiat Președintele Iohannis.

sursa foto: edupedu.ro

RIDICAREA PARȚIALĂ A RESTRICȚIILOR ÎNCEPÂND DIN ACEST WEEKEND, CONFIRMATĂ DE LA COTROCENI

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top