Personalitatea Zilei

Primul geniu românesc laureat cu premiul Nobel: George Emil Palade

Savantul american de origine română, George Emil Palade, s-a născut la Iași, la 19 noiembrie 1912, într-o familie de profesori, tatăl fiind profesor de filosofie, iar mama profesoară de liceu.

La 7 ani, el și-a început pregătirea școlară la Școala nr. 33 „Mihail Kogălniceanu” din Iași, unde a învățat timp de trei ani (1919-1922).

Clădirea școlii datează din 1895 și este monument istoric. Pe peretele școlii, a fost amplasată o placă memorială cu următorul text: „În această școală, între 1919 – 1922, și-a început drumul spre știință GEORGE EMIL PALADE, medic de origine română, născut la Iași, pe stradela Sărărie, la 19.XI.1912. Descoperirile sale reprezintă eforturile susținute în domeniul cercetării fundamentale în biologie și medicină, eforturi apreciate de Comunitatea științifică internațională, prin acordarea în 1974 a Premiului Nobel, ceea ce conferă un prestigiu strălucit științei și culturii românești.”

În anul 1923, se mută la Buzău unde își continuă studiile, înscriindu-se la liceul B.P. Hașdeu, iar în anul 1930 s-a înmatriculat ca student la Facultatea de Medicină a Universității din București. A terminat studiile în 1940, obținând titlul de doctor în medicină, cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942-1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

În 1943 a devenit, prin concurs, conferențiar universitar la Catedra de Anatomie a Facultății de Medicină din București, condusă de profesorul Francisc Rainer, după ce parcursese, etapele de preparator (încă din timpul studenției), asistent și șef de lucrări, potrivit lucrării „Membrii Academiei Române 1866-2003”.

A  fost căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa (din 1946 și până la decesul acesteia, în 1969), cu care a avut doi copii, Georgia Palade Van Dusen și Philip Palade. S-a recăsătorit cu Marilyn Gist Farquhar, biolog și patolog american, membru al Academiei Române.

În 1946, a plecat cu soția sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo, l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de știință care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research și l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară. George Palade a realizat importanța excepțională a microscopiei electronice și a biochimiei în studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a inițiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Împreună, au combinat metodele de fracționare a celulei cu microscopie electronică, producând componenți celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracțiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organite subcelulare ca un component major producător de energie.

În 1974 dr. Palade a primit premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology („pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”), cu referire la cercetările sale medicale efectuate la Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale).

Prezentarea făcută de Palade la ceremonia conferirii oficiale a premiului Nobel a avut loc la 12 decembrie 1974, cu tema Intracellular Aspects of the Process of Protein Secretion, („Aspecte intracelulare în procesul de secreție a proteinelor”). Textul a fost publicat în 1992 de Fundația Premiului Nobel.

George Emil Palade a murit la 8 octombrie 2008, în SUA, la vârsta de 96 de ani.

Ziua de naștere a savantului, 19 noiembrie, a devenit Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România, fiind instituită prin hotărârea de guvern nr. 764/1994, în semn de omagiu față de activitatea științifică a acestuia.

Pe 19 noiembrie 2012, Banca Națională a României a pus în circulație, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui George Emil Palade. Aversul monedei prezintă imaginea clădirii spitalului Colțea, unde George Emil Palade a desfășurat un stagiu de practică medicală, precum și o compoziție sugerând activitatea științifică a savantului; anul de emisiune „2012”, stema României, inscripția „România” și valoarea nominală „10 lei”. Reversul monedei redă, în prim-plan, portretul savantului George Emil Palade şi, în plan secund, o compoziție simbolizând biologia celulară; la exterior, în arc de cerc, inscripția „George Emil Palade” și anii între care a trăit „1912-2008”.

Sursă foto: biography.name

Sursă documentare: www.unitischimbam.ro

Primul geniu românesc laureat cu premiul Nobel: George Emil Palade

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top