Diverse

Oamenii nu mai încap în oraşe, nu pe Glob

În ultimii ani auzim tot mai des vehiculată ideea precum că suntem prea mulţi, că Pământul este sufocat de creşterea excesivă a populaţiei deţinătoare de raţiune.

Acum câţiva ani, Organizaţia Naţiunilor Unite făcea un anunţ care trimitea unde de şoc pe întreg mapamondul: oficial am atins fabulosul număr de 7.2 miliarde de oameni; mai mult decât atât, previziunile făcute de aceştia arătau o creştere a populaţiei undeva în jurul a 8.1 miliarde până în 2025. Conchizănd, ONU a declarat, în contextul aceluiaşi semnal de alarmă legat de suprapopulare, că până în anul 2100 vom ajunge să “ne înghesuim” oficial vreo 10 miliarde, aşadar vom fi mai mulţi cu aproximati 2.8 miliarde de suflete.pci1

O creştere explozivă a avut loc în perioada 1800-2000, când de la o populaţie globală de 1 miliard s-a ajuns efectiv la 6 miliarde de oameni, într-un timp extrem de scurt. Explicaţia poate fi aceea a creşterii calităţii vieţii şi inovaţiile din domeniul tehnologic, industria farmaceutică ş.a. Aşadar, în cei două sute de ani, populaţia a crescut cu 5 miliarde, în condiţiile de viaţă punctate anterior. Comparând această perioadă cu previziunile făcute de ONU pentru următorii 100 de ani, se observă o calmare a procesului de creştere a numărului de oameni, deşi, judecând după condiţiile care au justificat creşterea din cei două sute de ani şi considerând că ştiinţa a evoluat enorm concomitent cu tehnologia în ultimii ani, ar trebui ca procesul de înmulţire să fie mult mai accentuat. Dar ce de nu e? Ei bine, în România, încă din anii ’90, s-a început o campanie pentru promovarea contraceptivelor şi a avorturilor, odată cu Decretul din 26 decembrie 1989 sub justificarea suprapopulării. Cifra totală a întreruperilor de sarcină, din perioada 1990 – 2008, aşadar în 19 ani, se ridică la 7.259.596.

Previziunile făcute de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare arată că populaţia României ar putea ajunge, în anul 2050, la aprox. 14 milioane de locuitori. La rândul ei, Organizaţia Naţiunilor Unite are o poziţie ceva mai optimistă, aproximând că am rămâne doar vreo 15,9 milioane. Drept urmare, pare că se abordează extrem de serios modalităţi pentru combaterea creşterii excesive a populaţiei.

Dar există cu adevărat problema suprapopulării?

Sunt voci care susţin că planeta Pământ ar putea să susţină aproximativ 80 de MILIARDE de oameni. La prima vedere sună stupid, exagerat, fantezist. Însă pentru ca acest număr să fie acceptat ca posibil, s-a punctat foarte clar nevoia unor măsuri inteligente, care să lucreze în interesul tuturor.  Ştiinţa a evoluat enorm în ultimii 50 de ani, tehnologia de asemenea, nimeni nu poate pune la îndoială acest fapt. Problema survine atunci când realizăm că noi, marea masă, nu prea părem că beneficiem de avantajele create de evoluţia acestor domenii. Din ce în ce mai mult ies la iveală dovezi care arată că întregul domeniu ştiinţific lucrează spre folosul unui număr restrâns de oameni, iar tehnologia, controlată de acelaşi grup net minoritar ca număr,  de cele mai multe ori nu lucrează tocmai benefic  pentru noi, cei mulţi dar din ce în ce mai singuri.

paglomeratie_in_traficCei numiţi ca fiind competenţi pentru a dezbate acestastă aparentă problemă scot la înaintare o serie de „stricăciuni” asupra mediului, drept consecinţe ale fenomenului de suprapopulare. Iată câteva dintre ele:

-defrişarea pădurilor pentru ca terenurile rezultate să poată fi exploatate agricol.

-deşertificarea

-înmulţirea deşeurilor

-poluarea apelor, a aerului, a solului

Toate acestea, spun ei, conduc indirect la alte probleme precum topirea calotei glaciare şi creşterea nivelului oceanelor cauzate de creşterea concentraţiei de dioxid de carbon ca urmare a folosirii intense a combustibililor fosili, etc.

 Suntem cu toţii la curent cu situaţia pădurilor, cel puţin la noi în ţară, şi, cu siguranţă, acestea nu sunt defrişate pentru a face loc culturilor agricole.

Fenomenul de deşertificare este real de asemenea. Acesta, pe lângă multe alte cauze, se prezintă drept o consecinţă a dispariţiei pădurilor. Lipsa procesului agricol are şi el o vină destul de mare în procesul de deşertificare. Aşadar, când spui că tai o pădure pentru a face loc agriculturii, dar pământul pe care calci suferă de pe urma procesului de deşertificare, pe undeva nişte lucruri se contrazic.

Înmulţirea deşeurilor şi poluarea celor trei medii ce susţin viaţă pe Terra constituie o serie de probleme care scot la iveală un grad imens de ipocrizie şi de ignoranţă care îi vizează pe majoritatea oamenilor civilizaţi. Noi însă suntem doar ultima verigă în această problemă arzătoare. Ştiinţa şi tehnologia ar trebui, iaraşi, să vină cu soluţii pentru combaterea poluării. În ultimii ani s-au dezvoltat o serie de proiecte eco în încercarea de a tempera amploarea luată de acest fenomen. Ceea ce este frapant este faptul că tot ceea ce înseamnă prietenos cu mediul este asociat cu un preţ piperat. Aici intervine ipocrizia celor care vin cu aceste măsuri; scoţi pe piaţă soluţii eco la suprapreţ, concomitent cu restul produselor poluante, care au un preţ accesibil, într-o societate preponderent la limita subzistenţei, apoi arunci vina pe oameni pentru lipsa de interes pentru aceste produse, implicit pentru lipsa de interes a acestora în ceea ce priveşte protejarea mediului.

Desigur, o parte din vină în ceea ce priveşte poluarea o purtăm şi noi, oamenii de rând, pentru lipsa de interes în ceea ce priveşte reciclarea.

Dacă toată populaţia lumii ar trăi într-un singur loc, fiind vorba de aceeaşi densitate ca cea din New York, cu toţii am încapea în statul Texas.

Acest fapt a fost vehiculat la scară largă acum câţiva ani, evident nefiind luat în seamă prea mult. Nu vreau să aduc argumente pentru a legitima informaţia ca fiind probabilă, ci vreau să atrag atenţia vizavi de un anumit fapt: atunci când vorbim de lipsa spaţiului drept consecinţă a suprapopulării, de fapt vreau sa spun că oamenii nu mai încap în oraşe, nicidecum pe Glob.

Această situaţie este curioasă, pentru că tot mai multă lume alege să migreze spre marile oraşe, iar acestea nu se extind la fel de repede. În ultimii ani s-au dezvoltat cartiere întregi la periferia Bucureştiului şi nu numai, însă toate cu caracter rezidenţial. Altfel spus, locuinţe de o calitate excelentă, la preţuri pe măsură, de cele mai multe ori inaccesibile plebei. Aşadar, cei mai mulţi se înghesuie tot în spaţiul citadin deja sufocat.

Oraşele funcţionează ca un magnet pentru populaţie. Aici găseşti cele mai multe locuri de muncă, cele mai bine plătite, sistem educaţional superior mediului rural, şi, nu în ultimul rând, pe lângă alte beneficii, o multitudine de tentaţii în vogă pentru oamenii patriei. 03-depopulare-SE-300x225Trist este că satele suferă enorm, consecinţă a fenomenului de depopulare. Milioane de oameni se înghesuie în spaţii de o suprafaţă infimă, raportat la spaţiul disponibil existent în jurul orașelor.

Se pare că există un cerc vicios între nevoile oamenilor şi entităţile care se oferă să le satisfacă aceste nevoi. Aşadar, o masă de oameni nu migrează într-un loc în care lipsesc magazinele, şcolile, locurile de muncă, etc., iar acestea nu se dezvoltă într-un loc unde nu există populaţie numeroasă.

În final, voi lăsa o serie de personalităţi să “justifice” de ce fenomenul suprapoluării se vrea să fie unul acut la nivel mondial.

  •  Prinţul Phillip, soţul reginei Elisabeta, Ducele de Edinburgh, lider al World Wildlife Fund: „Dacă m-aş reîncarna, aş dori să revin pe pământ ca un virus ucigaş care să reducă populaţia umană.”
  • Theodore Roosevelt: „Societatea nu face nici o afacere, dacă permite degeneraţilor să-şi perpetueze specia.”
  • Ted Turner: „O populaţie totală mondială de 250-300 de milioane de persoane, cu 95% mai putin decât în prezent, ar fi ideal.”
  • Thomas Ferguson: „…Pentru a reduce într-adevăr populaţia, rapid, va trebui să trimiteţi toţi bărbaţii la luptă şi să ucideţi un număr semnificativ de femei fertile …Cel mai rapid mod de a reduce populaţia este prin foamete, ca şi în Africa, sau prin boli cum ar fi Moartea Neagră…”
  • J. Cousteau, 1991, explorator şi reprezentant UNESCO: „În scopul de a stabiliza populaţia lumii, trebuie să eliminam 350.000 de oameni pe zi. Acesta este un lucru oribil pe care trebuie să il spun, dar este la fel de rău să nu-l spun.”

 

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top