Cultural

Masterclass cu regizorul Iosif Demian, la Facultatea de Arte Hyperion

Iosif Demian, unul dintre cele mai puternice nume ale generaţiei `70, generaţie care a impus direcţiile fundamentale ale filmului românesc contemporan, înscriindu-l pe firmamentul cinematografiei mondiale, a ales să susțină un Masterclass la prestigioasa Facultate de Arte a Universităţii Hyperion, joi, 18 mai 2017, ora 11.00, în Sala de conferinţe (etaj 6, corp A).

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, secţia imagine film, Iosif Demian şi-a făcut debutul cu „Apa ca un bivol negru” care a primit în 1973 Diploma de onoare a Festivalului de Film de la Cannes – Rencontres Internationales Film et Jeunesse.

Dintre peliculele remarcabile realizate de Iosif Demian amintim: filmul cult „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, care a fost inclus în patrimoniul Muzeului de Artă Contemporană din New York, „Duhul aurului”, o peliculă de o frumusețe inexorabilă filmată în Munții Apuseni, „Aşteptarea”, „Zidul”, „Buzduganul cu trei peceţi”, „Un august în flăcări”, „Bored Olives”, dar și documentarele „Apa ca un bivol negru” și „Memoria de piatră”.

A debutat ca regizor cu filmul „O lacrimă de fată”, selecţionat în 1980 la Un Certain Regard – Cannes, pentru care a obținut premiul pentru regie al UCIN, apoi realizează „Baloane de curcubeu”, „Lovind o pasăre de pradă”, „Bunicul și o biată cinste”, „Piciu”. În anii `80 s-a stabilit în Australia și a devenit şef de catedră la Şcoala Naţională de Film şi Televiziune din Sydney, unde a format ani de-a rândul generaţii de cineaşti, a realizat documentare, reportaje şi Filmul Oficial al Olimpiadei de la Antipozi.

În prezent, este implicat într-un proiect al casei de producţie Mandragora.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top