Diverse

Legenda lui Valentin: Obiceiuri de Valentine’s day din întreaga lume

Valentine’s day este celebrat anual pe data de 14 februarie și este sărbătoarea care oferă cuplurilor încă un motiv să-și exprime sentimentele, dar și sărbătoarea care ajută persoanele singure să-și găsească sufletul pereche. Însă, istoria și proveniența acesteia sărbători nu înseamnă numai trandafiri și ciocolată, tradiția are rădăcini mult mai adânci.

Una dintre poveștile recuperate din negura istoriei despre Valentine’s day are în centru un preot din Roma pe nume Valentin. Acesta a trăit în secolul al-III-lea după Hristos. Pe atunci, împăratul Claudius al-II- lea a decis că burlacii sunt soldați mai mult decât bărbații însurați, deoarce primii s-ar dedica trup și suflet războiului pe când ceilalți ar fi sfâșiați de dorul de neveste și copii și nu ar da randament pe câmpul de luptă. Atunci, împăratul a scos tinerii în afara legilor căsătoriei. Numai că părintele Valentin, socotind că măsura e nedreaptă și nevrând ca cei tineri să trăiască în păcat, a oficiat slujbe de cununie în secret pentru cuplurile de îndrăgostiți. Claudius, aflând de toate acestea, l-a condamnat la moarte.

Sursa foto: teologie.net

O altă legendă spune că preotul Valentin ar fi fost ucis pentru că încerca să ajute creștinii să evadeze din închisorile romane, unde erau torturați fără milă, uneori până la moarte. Se spune că, unul dintre prizonerii vizitați de preot s-ar fi îndrăgostit de o tânără frumoasă, fiica șefului închisorii, și ar fi trimis o scrisoare de dragoste pe care a semnat-o „De la Valentinul tău”.

Sărbătoarea de Valentine’s day se sărbătorește anual în întreaga lume, însă sub alte denumiri. Spre exemplu, în America latină, sărbătoarea Sfântului Valentin este cunoscută sub numele de Ziua Iubirii și Ziua Prieteniei.

De asemenea, în Brazilia Valentine’s day este celebrată pe data de 12 iunie, înainte cu o zi de Sfântul Anton, patronul căsătoriei. Obiceiurile de Valentine’s day sunt diferite de la o cultură la alta. De Ziua Îndrăgostiților s-au oferit o mulțime de cadouri, însă tradiția modernă de a oferi ciocolată cadou a venit la sfârșitul anilor 1800 de la Richard Barrow Cadbury, fiul lui John Cadbury producător celebru de ciocolată.

Sursa foto: cadburygiftsdirect.co.uk

 

 

 

 

 

În Japonia femeile sunt cele care fac cadouri bărbaților pe 14 februarie. E drept că dăruiesc numai ciocolată, iar ciocolata este aleasă în funcție de tipul relației. De exemplu, cea normală este oferită șefilor, colegilor și prietenilor, iar cea fină iubitului, logodnicului sau soțului. O lună mai târziu, pe 14 martie vine rândul bărbaților să le întoarcă femeilor din viața lor acest favor.

Sursa foto: saranghanguk.ro

În anumite regiuni din Marea Britanie, de Sfântul Valentin fetele pun frunze de dafin sub pernă și mănâncă două ouă cu sare, crezând că așa îl vor găsi pe cel ales.

La italieni, se spunea că fetele nemăritate se trezesc dis de dimineață și se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care îl vor vedea le va deveni soț în decursul anului. Cuplurile vietnameze obișnuiesc să se asorteze de ziua îndrăgostiților, adoptând același stil vestimentar și aceleași culori.

Bărbații din Danemarca le trimit scrisori și flori femeilor de care sunt îndrăgostiți. În Franța, pe vremuri, femeile și bărbații singuri se duceau de Sfântul Valentin la cei pe care îi iubeau și strigau în fața casei lor. Dacă erau respinși reveneau a două zi și ardeau pozele persoanelor care nu i-au dorit alături. Între timp, acest obicei a fost interzis, potrivit libertatea.ro.

Legenda lui Valentin: Obiceiuri de Valentine’s day din întreaga lume

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top