Externe

Happy Birthday, Queen!

Astăzi, Regina Elisabeta a II-a împlinește 95 de ani, iar ca omagiu ziarul The Sun a rememorat câteva din cele mai importante momente din viața celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Prințesa Elisabeth Alexandra Maria de York a venit pe lume în mijlocul unei crize naționale, mai exact în perioada preliminară a Grevei generale din anul 1926.
La ora 2:40 dimineața, pe 21 aprilie 1926, s-a născut pe strada Bruton 17, Myfair, viitoarea Regină a Regatului Unit. După un travaliu dificil, Elisabeth s-a născut prin cezariană.

Sursa foto: thesun.co.uk

Nepoata Regelui George al V-lea și descendenta Ducelui și Ducesei de York, a fost a treia în linie la tron, dar părea puțin probabil să ajungă Regină. Regina Maria a scris în jurnalul ei după nașterea Elisabetei: „Ce ușurare și ce bucurie … atât de drăguță, cu un ten minunat și un păr frumos”.
Prințul Bertie i-a scris Mariei, mamei sale, despre cea pe care o numea „fericirea mea deplină”, îngrijorat: „sper că tu și tata sunteți la fel de încântați ca noi …. sau doriți mai degrabă un alt nepot?”
Încă de la naștere, Lilibeth, așa cum o strigau cei dragi a fost în centrul atenției. Așa se face că din cauza mulțimii care se aduna în fața casei în care s-a născut, din vestul Londrei, viitoarea Regină a fost scoasă pentru plimbarea de dimineață pe ușa din spate. La botezul ei, din 26 mai au fost prezenți la Palatul Buckingham sașe nași, printre care, ultimul fiu supraviețuitor al Reginei Victoria, Prințul Arthur.
Elisabeth avea numai 14 luni atunci când părinții ei s-au mutat într-o casă cu 25 de dormitoare, în Piccadilly, unde au angajat o tânără menajeră. Aceasta, pe numele ei Margaret MacDonald a fost cea mai apropiată tovarăsă a Reginei în următorii 60 de ani.La doi ani și jumătate, Elisabeth și-a spus „Tillabet”, care mai târziu a devenit „Lisavet”, „Lilliebeth”, apoi „Lilibet” – nume pe care cei dragi îl folosesc și astăzi.
La numai trei ani, Prințesa Elisabeth a devenit „cea mai cunoscută fetiță din lume” datorită părului blond, buclat și a ochilor albaștrii. Tot atunci, părinții viitoarei Regine au fost abordați de mogulii de la Holywood care doreau să o transforme într-un star de cinema. Cuplul regal a refuzat, iar studiourile executive și-au creat propria „Prințesa” – Shirley Temple.
La numai patru ani ai Elisabetei, pe data de 21 august 1930 s-a născut în Castelul Glamis, lângă Forfar sora sa mai mică, Margaret Rose. Avocații au susținut că cele două surori au drepturi egale la succesiune, până când experții în Constituție au decis că Elisabeth a fost prima în familie.

Sursa foto: thesun.co.uk
Acele discuții constituționale au ajuns un adevarat cataclism la 10 decembrie 1935, atunci când unchiul său, Eduard al VIII -lea a abdicat. După ce tatăl ei a fost încoronat, un an mai târziu, în 1937, ea a scris un eseu „Pentru mama și tata, în memoria încoronării lor”, de la Lilibet. Când Elisabeth a aflat că o să devină moștenitoare se spune că s-a rugat pentru un frate care să preia coroana în locul ei.
În timpul lockdown-ului de anul trecut, lumea a fost uimită de cât de repede a apelat Regina la aplicația Zoom. Însă, ea mereu a reușit să se adapteze noilor tehnologii. În 1939, în timp ce părinții ei făceau turul Statelor Unite ale Americii, Prințesa Elisabeth a sunat la Palatul Buckingham, același fiind primul apel transatlantic regal.
La 13 octombrie 1940, aflata la palatul Buckingham, Elisabeth a realizat prima sa transmisie radio, alături de sora sa, Margaret. Acestea au transmis un mesaj pentru tinerii care locuiesc în străinătate în al doilea război mondial.
Printre numeroasele legături ale Reginei cu Forțele Armate, una dintre cele mai longevive asocieri a fost cu Gărzile Grenadierilor. În februarie 1942, la numai 15 ani, a devenit cel mai tânăr Colonel-șef la gărzilor. La împlinirea a 16 ani, a inspectat regimentul iar acela a fost primul angajament oficial.

Sursa foto: thesun.co.uk
Puțini cunosc pasiunea Reginei pentru caii de curse, dragostea pentru aceste făpturi a apărut la vârsta de numai trei ani jumătate atunci când a primit prima lecție de echitație la Palatul Buckingham. Inspirată de pasiunea bunicului ei, George al V-lea pentru cursele de cai, Elisabeth a îmbunătățit și modernizat grajdurile regale, administrate de Lordul „Porchey” Porchester, cel care i-a fost un amic devotat. Bine cunoscută este și dragostea Reginei pentru rasa de câini Corgi, Maiestatea Sa deținând de-a lungul timpului peste 30 de câini.

Sursa foto: thesun.co.uk

Și dacă tot vorbim despre iubire, cum era să nu menționăm primele priviri admirative dintre Elisabeth și Philip. La nunta unui prieten comun cei doi și-au aruncat priviri drăgăstoase, ceea ce a confirmat privitorilor regali că Prințesa se îndrăgostise de Prințul Philip, cel care i-a fost apoi soț, timp de 73 de ani.

Astăzi, deși este copleșită de pierderea Prințului Philip, Maiestatea Sa a ținut să mulțumească public tuturor pentru bunătate și suport în aceste momente de suferință:

„Cu ocazia aniversării a 95 de ani, primesc o mulțime de mesaje și urări de bine, pe care le apreciez foarte mult.

Ca familie trecem printr-o perioadă foarte tristă, a fost o alinare pentru noi să auzim și să vedem tributul adus soțului meu de toți cei din Regatul Unit, Commonwealth și din toată lumea.

Eu și familia mea am vrea să vă mulțumim pentru tot sprijinul și bunătatea pe care ne-ați oferit-o în ultimele zile. Am fost profund emoționată de faptul că Philip a avut și are un impact atât de profund în viețile oamenilor”,

a declarat Regina Elisabeta a II-a.

Happy Birthday, Queen!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top