Cultural

Fundația Dignitas a acordat premiul de excelență scriitoarei Ileana Vulpescu

Organizatorii acestei decernări au dorit să aducă un omagiu culturii române prin acest gest.

Seara a început cu Florin Piersic care, ajuns la onorabila vârstă de 80 de ani, s-a declarat indragostit de premiata scriitoare Ileana Vulpescu și de opera acesteia. Și-a arătat de asemenea aprecierea pentru importanța pe care o acordă cunoașterii limbii române, mulțumită scriitoarei.

Artistul a dorit, de asemenea, să felicite vicepreședintele fundației Dignitas Dricey Rauh pentru implicarea majoră pe care a avut-o în proiect și pentru păstrarea unui țel strict cultural fără implicații politice, alături de președintele Sandu Staicu.

Liviu Crăciun, actor al Teatrului Național București a vorbit despre decizia sa de a o propune pe doamna Ileana Vulpescu la premiul Nobel pentru literatură, deoarece o aseamănă cu poetul Romulus Vulpescu. Acesta a menționat și contribuția importantă pe care a avut-o la îmbunătățirea Dicționarului explicativ al limbii române.

Profesorul Liviu Groza de la Universitatea din București a vorbit apoi despre implicarea doamnei Ileana Vulpescu în dezvoltarea lexicografiei române, prin lucrul, în plus față de cel la Dicționarul explicativ al limbii române și la Dicționarul academic. Acesta și-a exprimat viziunea si atitudinea de dezamăgire față de modul de exprimare argotic și neologic folosit excesiv în domeniul mass media, și a subliniat efectul puternic informator și modelator al televiziunii asupra culturii de masă.

Seara a continuat cu un cuvânt de apreciere din partea criticului literar Nicolae Iliescu asupra operei doamnei Ileana Vulpescu, “Arta conversației”, pe care a descris-o ca o prezentare a moravurilor românești și a singurătății. Această carte și-a câstigat popularitatea pe internet, prin fragmente și citate.

De asemenea, a numit traducerile familiei Vulpescu, fundamentale pentru literatura română și a declarat că traducerile, în opinia sa, fac o literatură, iar doamna Ileana Vulpescu este un înaintemergător al literaturii și culturii române.

Acesta a încheiat declarând-o pe scriitoare cea mai bună prozatoare din România din ultimii 100 ani.

În următoarele minute am asistat la un fragment din “Arta conversației”, în interpretarea actorilor Georgiana Asaftei și Andrei Iordache, îndrumați de lect. dr. MihaelaTriboi și lect. dr. Silvia Ciobanu de la Universitatea Hyperion.

În continuare, Laurențiu Ganea – compozitor, interpret și membru al Uniunii compozitorilor si muzicologilor din România, a intepretat piese speciale din secolele trecute.

Trofeul Fundației Dignitas, al cărui concept plastic a fost realizat de artistul Mircea Nechita, a fost înmânat scriitoarei Ileana Vulpescu, alături de un buchet de flori, ca premiu de excelență pentru promovarea valorilor autentice ale culturii române în cadrul programului permanent al Fundatiei Dignitas “Recuperări istorice”.

Doamna Ileana Vulpescu ajunsă la onorabila vârstă de 83 de ani, a vorbit publicului despre importanța nominalizării la premiul Nobel pentru raspândirea cărții românești în străinătate. A declarat că motivul pentru care scrie este să transmită oamenilor mesaje și sentimente, nu cu intenția de a câștiga distincții, de aceea nu a mințit niciodată în scrierile sale, și simte că scrie ca să fie de folos României și consideră că un artist preferă sa dăruiască, nu sa primească. De asemenea, solicită folosirea cât mai corectă a limbii române de către cei aflați în funcția de scriitor. Refuză implicarea politică în artă și în viața cotidiană a individului.

Ileana Vulpescu a încheiat vorbind despre conceptul său asupra fericirii, cum intensitatea sentimentelor și de durere și de fericire este mai mare în tinerețe, cum căutarea fericirii are loc pe tot parcursul vieții și adeseori fericirea este doar un “cuvânt de dicționar”. În concluzie, a numit fericirea o culegere de momente frumoase și această seara o picătură în plus la ceea ce înseamnă fericirea pentru ea.

Ultimul moment a fost un montaj de selecții din emisiunea Piersic Show, ce a avut loc cu 10 ani în urmă, la care a participat familia Vulpescu și a vorbit despre viață, suflet și creație alături de un prieten de o viață – Florin Piersic.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top