Ce înseamnă DSLR? De la ce vine DSLR?
Ca să aflăm ce înseamna DSLR este important să citim definiția: Aparatul fotografic reflex (cunoscut și sub abrevierea DSLR pentru engleză – digital single-lens reflex) reprezintă un aparat de fotografiat digital, care utilizează un sistem mecanic tip oglindă și pentaprismă pentru a direcționa lumina direct de la obiectivele fotografice la cele optice, printr-un vizor pe partea din spate a aparatului de fotografiat.
Ce DSLR să-mi cumpăr?
Ținand cont că suntem în plin secol 21, orice alegere ai face, poți fi sigur ca nu vei da greși, fie că îți cumperi un DSLR Canon, un DSLR Nikon, un aparat foto DSLR ieftin, sau cel mai bun aparat foto, nu vei avea nici o problemă în a produce imaginile dorite din punct de vedere tehnic.
Mirrorless sau DSLR?
Fie că alegi să fotografiezi cu un aparat foto Mirrorless sau cu un aparat foto DSLR nu vei avea o diferență considerabila între cele doua tipuri de camere, chiar dacă ele funcționează pe principii diferite.
Cel mai ieftin DSLR?
De cele mai multe ori am vazut cum cel mai ieftin DSLR de pe piață poate produce imagini care se apropie foarte mult de unele realizate cu cele mai bune aparate foto. Așa că eu îți recomand să începi prin a cumpăra chiar cel mai ieftin DSLR, pentru că nu vei avea rezultate dezamăgitoare.
Ce DSLR îmi recomanzi? Obiective foto si Fotografii profesionale?
Cum am menționat și mai sus, de cele mai multe ori nu prea contează chiar așa de mult investiția într-o camera foto foarte scumpă și din acest principiu eu recomand cu mare căldură orice DSLR ieftin, pentru inceput.
De multe ori primesc de la fotografi care sunt la inceput de drum intrebarile urmatoare: Ce DSLR să-mi iau? Ce DSLR îmi remandați? DSLR Canon? DSLR Nikon? Știi aparate foto DSLR ieftine? Să îmi cumpăr aparat foto Mirrorless sau DSLR? Care este cel mai ieftin DSLR? Dar cel mai bun aparat foto?
Și eu răspund la fiecare întrebare cu mențiunea că dacă dorești să realizezi Fotografii Profesionale, nu ai nevoie de cea mai bună cameră, pentru simplul fapt că o fotografie bună o realizezi mai întâi cu ajutorul cunoștințelor tale și în special cum imi place să spun:
O fotografie o realizezi mai întâi în minte și apoi o aduci la realitate oferindu-i culori, nuanțe, formă, viață și poveste.
Să răspund și la întrebarea de mai sus, pot spune că mult mai important este obiectivul foto cu care realizezi imaginea decât este camera în sine.
Un obiectiv de calitate va oferi rezultate foarte bune atât pe cel mai ieftin DSLR cât și pe cel mai bun aparat foto.
Fotografia la început de drum
Fotografia este una din cele mai unice forme ale artelor vizuale.
Orice fotograf profesionist sau fotograf începător, trebuie să aibă capacitatea să se exprime vizual, de a comunica prin mediul vizual și de asemenea, să fie priceput din perspectivă tehnică în momentul în care își folosește aptitudinile în arta fotografiei.
Dar din fericire, tehnologia aparatelor DSLR, este relativ simplă de înțeles. Având în vedere timpul pe care putem să îl alocăm ca să învățăm o pasiune nouă.
Eu din experienta mea de fotograf îți spun că oricine poate stăpâni tehnica fotografică și mecanica unui DSLR fără alocarea unui timp îndelungat.
În paragraful de mai sus mă refer la aspectul tehnic al fotografiei, sau mai exact la modul de utlilizare a camerei DSLR, nu la natura artistică.
Camerele DSLR și în special tehnologia, evoluează foarte repede, nu ai cum să ratezi o lansare a unui produs și în special funcțiile noi care sunt prezentate din 6 în 6 luni. Dar pe lângă complexitatea unui DSLR, camera la baza ei are un principiu foarte simplu, este o cutie care captează și înregistrează lumina prin deschiderea unui orificiu.
Lumina intră în camera DSLR și lovește în senzor pentru o anumită perioadă de timp, prea multa lumină și fotografia va fi supra-expusă, prea puțină lumină și fotografia va fi sub-expusă.
Astea fiind spuse, până la finalul articolului, te vei elibera de modul Auto și vei avea libertatea să îți lași creativitatea să evolueze.
De unde știi când ai cantitatea de lumina optimă? Din fericire când tragi un cadru în modul manual, ai un mic contor de lumină încorporat pentru a îți arăta dacă expunerea este una corectă sau nu.
În final trebuie doar să știi cum să controlezi cantitatea de lumină care intră în camera ta și cât timp va fi expus senzorul la lumina respectivă.
Totul începe chiar aici – Cum să stăpânești DSLR-ul
Există trei moduri în care controlezi cantitatea de lumină care intră în camera ta, și toate cele trei moduri sunt utilizate simultan pentru ca fotografia ta să fie ori mai luminoasă ori mai întunecată.
Fie că știi ce inseamnă DSLR sau nu, vei avea nevoie să înveți tehnică foto pentru a crea fotografii profesionale.
Definiția este cu caracter facultativ, dacă îți place să știi ce înseamnă un DSLR, poți să înveți definițiile, dar mult mai important este aspectul tehnic și artistic, așa că mai jos îți prezint cum funcționează teoria tehnică a aparatului DSLR.
Triunghiul Expunerii
Prima componentă din triunghiul expunerii este Diafragma din obiectivul camerei tale.
Următoarea componentă este durata de timp (Shutter Speed) în care senzorul camerei este expus la cantitatea de lumina aleasă prin Diafragma.
A treia opțiune controlează sensibilitatea camerei la lumina selectată, iar această opțiune poartă denumirea de ISO.
Aceste trei funcții de bază interactionează între ele, având o relație strâns legată, iar această teorie denumită “triunghiul expunerii” este un mod excelent de abordare care te va ajuta să înțelegi dinamica acestei relații de simbioza.
Lucrul care complică această teorie este faptul că fiecare element trebuie sa fie în echilibru pentru a obține o expunere perfectă.
În mod obișnuit, vei alege două componente de control al echilibrului luminii și apoi “compromisul” pe care îl vei face folosind a treia componentă.
Cele două alegeri pe care le vei face sunt dictate în mod exclusiv de estetica fotografiei pe care dorești să o realizezi.
Shutter Speed-ul, Diafragma și ISO au fiecare beneficiile lor individuale, dar aduc după ele de asemenea, consecințe prin efectele secundare pe care le ofera fiecare componentă estetică.
Triunghiul expunerii este teoria care stă la baza a ce înseamna un DSLR și mai ales a ce înseamnă să faci fotografii la început de drum și implicit fotografii profesionale.
Hai să explorăm cum funcționează în mod detaliat fiecare componentă din “triunghiul expunerii”.
Partea 1 – Diafragma
Diafragma este pur și simplu deschiderea din lentila ta.
Similar pupilelor ochiului tău, se deschide și se închide pentru a regla cantitatea de lumină care trece prin lentilă și lovește senzorul.
Dacă imaginea ta este întunecată, poți deschide diafragma pentru a lăsa mai multă lumină să treaca prin lentilă.
Când imaginea ta este prea luminoasă, reduci deschiderea diafragmei pentru a lăsa să treacă mai puțină lumină către senzor.
Diafragma nu numai că îți permite să controlezi cantitatea de lumină care trece prin lentilă, dar afectează și depth of field-ul (dimensiunea câmpului de focus).
Modificarea Diafragmei și efectele ei
Efectul estetic al variației diafragmei este acela că lumina care intră într-o diafragmă deschisă se traduce printr-o concentrare mai mica între prim plan și fundalul fotografiei. Așa se face că fotografii “blureaza” fundalurile din fotografiile lor.
Când vrei să izolezi un subiect prin estomparea fundalului, folosești o diafragma cu deschidere mare.
Lumina care intră printr-o diafragmă mai mică, este mai concentrată decât lumina care intră într-o diafragmă largă, iar lumina care este mai concentrată se traduce prin focalizare accentuată prin adâncimea campului de focus din fotografie.
Așadar, dacă dorești să obții rezultate cât mai sharp prin adâncimea scenei, va trebui să folosești o deschidere mică a diafragmei.
Partea 2 – Shutter Speed
Perioada de timp în care shutter-ul este deschis, permițând senzorului de imagine să fie expus la lumină se numește Shutter Speed.
De obicei, shutter speed-ul se măsoară în fracții de secundă, de exemplu, 1/200 sau 1/8 dintr-o secundă.
Cu toate acestea, există cazuri în care poți permite ca shutter speed-ul să fie deschis pentru câteva secunde simultan.
Fotografiile de tip “low light“, fotografierea unor trasee de lumină sau astro-photografia sunt exemple în care se lasă shutter-ul deschis mai multe secunde, chiar câteva zeci de secunde în unele cazuri.
Este de reținut faptul că majoritatea camerelor afișează două secunde în acest fel “- 2”.
Modificarea Shutter Speed-ului și efectele sale
Efectul estetic aici este faptul că, un shutter speed mare îți permite să „îngheți” orice mișcare din scenă, în timp ce o viteză mai lentă a obturatorului va blura orice miscare din scenă.
Cel mai simplu este sa îți imaginezi că faci o fotografie unei picături de apă în cădere. Dacă shutter speed-ul este setat la 1/1000 dintr-o secundă, atunci shutterul va fi deschis o fracțiune de secundă așa de scurtă încât picătura de apă va părea că stă pe loc, chiar dacă se află în mișcare.
În mod alternativ, dacă setezi un shutter speed mai mic, precum 1/20, atunci orice obiect care se află în mișcare în scena fotografiată, va fi fotografiat cu foarte mult blur.
De obicei un shutter speed mare (1/1000) necesită o diafragmă deschisă destul de mult pentru ca senzorul tău să capteze suficientă lumină penntru a produce o fotografie corect expusă.
În schimb, un shutter speed mic tinde să aibă nevoie de o diafragmă destul de închisă pentru a limita cantitatea de lumina care intră în cameră și asta pentru ca ai un shutter speed care deja permite să intre o cantitate destul de mare de lumină, având senzorul expus pentru un timp îndelungat.
În efectele shutter speed-ului prin experimentare poți observa cum toate elementele lucreazp împreună.
Partea 3 – ISO
Cu diafragma, îți poți imagina deschiderea în obiectiv și shutter speed-ul, îl poți imagina ca având o mișcare mai lentă sau mai rapidă.
ISO pe de altă parte – este o masură a sensibilitații la lumină a senzorului din camera foto.
Când crești ISO-ul pe care îl folosești în cameră, ceea ce se întamplă în mod esențial este că îi spui senzorului de imagine să fie mai sensibil la lumină și astfel luminozitatea din imagine va crește.
Modificarea ISO-ului și efectele lui
Ceea ce este oferit la schimbul unei imagini mai luminoase folosind un ISO ridicat este faptul că ai o șansă mare să ai pe imagine noise (pete micuțe de granulație care reprezintă pierderea de detalii în imaginile realizate).
Totuși, producptorii de camere au parcurs un drum lung în îmbunătățirea acestui aspect, iar multe camere noi sunt capabile să tragă cadre cu valori ale ISO-ului foarte ridicate, oferind rezultate foarte bune și cu un noise aproape insesizabil.
Triunghiul Expunerii
Triunghiul expunerii este o teorie pentru a demonstra modul în care creșterea sau scăderea oricărei valori ale celor trei setări afectează în mod direct și strâns legat, expunerea.
Aceste trei lucruri pot fi învățate destul de rapid, așa că cel mai bine este să experimentezi cu aceste setări cât de mult poți, pentru a vedea cum funcționează această teorie în lumea reală și implicit ca să te obișnuiești să “simți” setările și să nu mai fie nevoie să le calculezi.
Lucrul acesta te va ajuta să ai o întelegere tehnică a modului de utilizare a camerei tale, dar mai este mult de parcurs în ceea ce privește realizarea fotografiilor care spun cu adevărat o poveste. Mentionez încă o dată că fotografia este o forma de limbaj vizual, nu este doar o surprindere a unei fracțiuni din realitate.
Dupa ce înveți cum să folosești camera, poți învăța și să transpui viziunea ta asupra realității prin fotografiile pe care le realizezi.
Poți să salvezi “diagrama expunerii” pentru că te va ajuta de fiecare dată când dorești să realizezi expunerea și să fi conștient de efectele fiecărei setări.
Concluzie
În concluzie ce înseamnă DSLR de multe ori este irelevant pentru fotograful de zi cu zi, pentru că deja folosești aparatul foto DSLR și cu acest articol vei putea să îl înțelegi mai bine și să îl utilizezi pentru a realiza începând de astăzi fotografii profesionale.
Sper că acest articol te-a ajutat să întelegi ce înseamnă DSLR și mai ales, cum funcționează.
Acest articol acoperă principiul de bază pe care funcționează o cameră foto.
Ghidul acesta scurt te ajută să pui bazele tehnice la punct în mai puțin de 3 ore.
Sursă foto: pexels.com