A îmbrăca haina militară nu e lucru ușor! Este simplu a visa la purtarea uniformei de ostaș dar până se ajunge în acest punct sunt de trecut lungi și grele etape de pregătire teoretică și mai ales, practică. ”Instrucție” se numește în termeni de specialitate această perioadă pe care militarii o dedică acumulării cunoștințelor profesionale. Și care, desigur, continuă și după finalizarea studiilor!
sursa foto: https://www.facebook.com/ForteleNavaleRomane/photos
Decizia de a urma o carieră militară poate părea la îndemâna oricui. Doar că cei care doresc să urmeze o astfel de profesie trebuie să se pregătească temeinic, atât pentru o viață trăită după un program strict, foarte bine stabilit, cât și pentru renunțarea la liniștea pe care statutul de civil o conferă celorlalți cetățeni. Este practic imposibil să construiești o carieră militară fără a fi pe deplin motivat, fără ambiție și fără dorința de a servi interesului național în slujba căruia te vei afla toată viața.
Nu este deloc simplu să alegi acest drum la vârsta la care întreaga generație din care faci parte își dorește libertate deplină, aventură, și în general o viață lipsită de constrângeri. Cariera de militar presupune rigoare, spirit combatant și nu in ultimul rând un puternic sentiment de sacrificiu, caracteristici pe care cu greu le pot conștientiza adolescenții. Și totuși, există tineri ambițiosi extrem de bine motivați și responsabili cu privire la perspectiva cu ajutorul căreia iși vor croi drum în viață și care aleg una dintre cele mai interesante și provocatoare profesiuni, aceea de militar.
Implicarea în cariera militară nu suportă negociere. Este un domeniu în care o minimă greșeală poate costa vieți omenești, lucru deloc neglijabil. Pregătirea profesională pentru cariera de militar este una extrem de puțin flexibilă, iar standardele de evaluare sunt dintre cele mai înalte, indiferent care este poziția ierarhică ocupată. Este de la sine înțeles că succesul profesional în domeniu poate fi atins doar cu respectarea acestor condiții.
România, țară membră a Alianței Nord-Atlantice din anul 2004, dispune de o infrastructură importantă de instituții care asigură pregătire pentru întreg spectrul cu specific militar: terestru, aerian și marin. Deși cu o arie de acoperire destul de restrânsă și concentrată în zona de sud-est a țării noastre, una din cele mai complexe arme pentru care se pregătesc elevi și studenți militari este Marina Militară.
Am intrat zilele trecute, cu emoție, în sediul Statului Major al Forțelor Navale din România, instituție militară aflată la București. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, colonelul Corneliu Pavel a avut amabilitatea de a-mi prezenta instituția pe care o reprezintă și am rămas plăcut surprins de deschiderea cu care această organizație militară operează la capitolul comunicare. Informațiile pe care le pune la dispoziție această importantă instituție de apărare a țării acoperă întregul peisaj al noilor media unde, bineînțeles, platformele de socializare cunoscute dețin un loc fruntaș în listă.
Data nașterii Marinei Militare Moderne în România este 22 octombrie 1860 și s-a concretizat prin ”Constituirea Flotilei Unice a Principatelor Unite” iar părintele acesteia este Alexandru Ioan Cuza, care a semnat actul de înființare la un an după Unirea din 1859. La acea vreme resursele de care dispunea această armă au constat în cinci nave militare și 221 de marinari militari.
Au urmat decenii de incertitudini și de stagnare cu privire la evoluția Marinei Militare în România, nesiguranța și frământările fiind stări obișnuite în domeniul militar la acea vreme. Chiar și în condiții neprielnice, marinarii militari și-au desfășurat activitatea cu succes reușind să depășească cu mari sacrificii momente de cotitură din istoria țării.
O istorie detaliată a Marinei Militare din România poate fi studiată aici:
https://www.navy.ro/despre/istoric/istoric_index.php
Odată cu instaurarea regimului comunist în România, Marina Militară și-a desfășurat activitatea în respectivul context politic, conducătorii statului român de la acea vreme oferind acestui domeniu o atenție sporită. Cooperarea Marinei Militare a Republicii Socialiste România cu celelalte instituții asemănătoare ale țărilor vecine, U.R.S.S. și R.P. Bulgaria, a fost una din principalele preocupări ale conducerii țării privitoare la domeniul militar iar între anii 1966-1989 s-au desfășurat ample activități cu specific militar în Marea Neagră la care au participat atât flotilele statelor mai sus amintite dar și ale altor țări semnatare ale Tratatului de la Varșovia.
După anii 1990, Marina Militară din România a intrat într-un amplu proces de reorganizare după noi standarde, alături de toate celelalte arme ale Armatei Române, iar în anul 2004 eforturile țării noastre au fost încununate de succesul aderării la structurile Alianței Nord-Atlantice (NATO), la data de 2 aprilie. Astfel, România a devenit membru cu drepturi depline a NATO și beneficiază de suportul major al tuturor țărilor membre ale acestei alianțe.
Cu o structură flexibilă și bine echilibrată, capabilă să îndeplinească sarcini specifice, principalele misiuni a Forțelor Navale Române sunt acelea de a contribui la menținerea securității naționale și la apărarea teritoriului țării și a aliaților. Totodată, trupele Forțelor Navale Române acționează alături de instituțiile și autoritățile locale în situații de urgență în rândul populației civile, în plan național și internațional. Flotila Marinei Militare Române participă activ la diferite operațiuni, exerciții și activități cu specific militar pentru menținerea păcii atât în regiunea extinsă a Mării Negre, cât și pe alte mări și ocene ale lumii. La bordul acestor nave se află marinari militari pregătiți în instituțiile de învățământ de la malul Mării Negre: Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, Școala Militară de Maiștri A Forțelor Navale, Școala de Aplicație a Forțelor Navale și Colegiul Național Militar ”Alexandru Ioan Cuza”.
Un eveniment special va fi organizat anul acesta la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” cu prilejul aniversării a 150 de ani de existență. Unitatea de învățământ militar are în prezent un efectiv de peste 3000 de studenți militari și civili și este cea mai longevivă instituție de învățământ superior din Dobrogea.
La data de 10 ianuarie 2022 a început stagiul de instrucție în unitățile de învățământ marine și fluviale ale Ministerului Apărării Naționale, pentru toate armele și specializările militare. Astfel, fiecare unitate a organizat manifestări specifice acestui eveniment cu participarea elevilor, studenților, a cadrelor didactice și a unor invitați din eșaloanele superioare ale conducerii Armatei Române. Cu această ocazie s-a facut bilanțul anului 2021 cu privire la rezultatele obținute în procesul de instruire și s-a prezentat planificarea activităților pentru anul care tocmai a început. O precizare importantă din comunicatul de presă pe care l-am primit la redacție din partea Forțelor Navale Române este aceea că toate activitățile din unitățile aflate în subordinea acestei instituții se desfășoară cu respectarea strictă a reglementărilor impuse de autorități cu privire la pandemia de Covid-19.
Devii așadar ”lup de mare” după o lungă bătălie cu rigorile impuse de-a lungul anilor de școală, după ce ți-ai lăsat o parte din suflet pe navele școală, în laboratoare, în sălile de curs sau prin bazele de pregătire militară. Devii ”lup de mare” după ce ai lăsat în urmă ani de sacrificiu și iubiri pasionale de care, în alte condiții te-ai fi bucurat la maximă intensitate. Cât de mândru să fii că ai reușit să depășești cu succes toate provocările anilor de școală iar la finalul acestora cei dragi să nu-și mai încapă în piele de bucuria de a avea aproape un adevărat militar?! Nu cred că există o măsură suficient de mare!
Vânt bun din pupa!
Tot respectul, dragostea și considerația, bravilor militari oriunde s-ar afla!
sursa cover: cugetliber.ro