Externe

Arabia Saudită le va oferi cetățenilor câte 3.000 de dolari gratis

Arabia Saudită intenţionează să le ofere cetăţenilor săi 50 de miliarde de riali ( 13 miliarde de dolari) pentru a compensa creşterea costurilor de trai, transmite BusinessInsider.com.

Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud a ordonat guvernului să plătească 1000 de riali (aproximativ 266 de dolari) pentru angajaţii de stat în fiecare lună în 2018.

“Alocarea a 50 de miliarde de riali (13 miliarde de dolari) pentru punerea în aplicare a acestui decret indică preocuparea conducerii de confortul şi calitatea nivelului de trai al oamenilor”, a declarat Awwad bin Saleh Alawwad, ministrul Culturii şi al Informaţiei.

Aproximativ 1,18 milioane de saudiţi sunt angajaţi de guvern.

Pensionarii şi soldaţii care luptă pe linia frontului împotriva Yemenului vor primi, de asemenea, 5.000 de riali în (1330 dolari), iar guvernul va acoperi costul TVA în unele cazuri, inclusiv primele achiziţii pentru o nouă casă.

Regere speră ca acest plan să compenseze creşterea recent a taxei de 5% a bunurilor de bază, cum ar fi produsele alimentare şi utilităţile şi pentru dublarea benzinei.

Aceste majorări ale preţurilor au făcut parte din eforturile Regatului  de a soluţiona deficitul bugetar estimat la 195 miliarde riali (52 miliarde dolari).

Guvernul a anunţat, de asemenea, planurile de a reduce comisioanele membrilor familiei regale, ceea ce a înfuriat mulţi membri ai elitelor din Arabia Saudită.

Sâmbătă, autorităţile au reţinut 11 prinţi după ce s-au adunat pentru un protest rar în faţa palatului regal.

Protestul a rezultat dintr-un alt decret regal care “a oprit contribuţiile statului către membrii familiei regale de a le acoperi facturile de energie electrică şi apă”, a declarat Sheikh Saud Al Mojeb într-o declaraţie adresată CNN.

Arabia Saudită a anunţat mai multe măsuri de austeritate pentru a face faţă creşterii datoriei ţării.

În conformitate cu strategia Vision 2030, care îşi propune să deschidă ţara şi să diversifice economia, Prinţul Mohammad bin Salman a condus o represiune împotriva corupţiei prin arestarea a 200 dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării, a căror avere este estimată la 800 de miliarde de dolari.

Oficialii saudiţi le-au oferit libertate oamenilor de afaceri, celor din familie regală şi miniştrilor reţinuţi, în schimbul a până la 70% din averea lor, ceea ce ar putea rezulta împrumuturile miliardarilor pentru finanţarea programelor ambiţioane ale ţării.

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top