BREAKING-NEWS

Vladimir Putin: “ISIS este finanţată din 40 de ţări, inclusiv dintre cele membre G20”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în cadrul summit-ului G20 desfăşurat în perioada 15-16 noiembrie în Antalya, Turcia, următorul lucru: Am furnizat exemple pe baza datelor noastre cu privire la finanțarea diferitelor unităţi ale așa numitului Stat Islamic (IS , fosta ISIS / Isil) de către persoane particulare. Aceşti bani, așa cum am stabilit, provin din 40 de țări existănd printre acestea şi câteva ţări membre G20.”

foto: Russia Direct

foto: Russia Direct

În plus față de discuțiile privind necesitatea stopării fluxului de donaţii de fonduri către așa numitul Stat Islamic, Putin a reiterat de asemenea necesitatea stopării comerţului ilegal de petrol de către ISIS.

“Le-am arătat colegilor noştri fotografii făcute din spațiu și din avion care demonstrează în mod clar amploarea comerțului ilegal cu petrol și produse petroliere. Coloana de vehicule de alimentare cu combustibil se întindea pe zeci de kilometri astfel încât, de la o înălțime de 4.000-5.000 de metri, aceasta se întindea dincolo de orizont”, a declarat Vladimir Putin în faţa jurnaliştilor prezenţi la summit. 

ISIS înregistrează profituri estimate la 50 de milioane de dolari pe lună din vânzarea petrolului extras de pe câmpurile petroliere capturate în Irak şi Siria, conform serviciilor secrete irakiene şi oficialilor Statelor Unite.

Comerțul cu petrol, cea mai importantă sursă de venit constantă pentru rețeaua extremistă, este principalul motiv pentru care aceştia au putut să își menţină autoritatea asupra autointitulatului ‘califat’ care se întinde pe zone extinse din Irak şi Siria. Cu fonduri pentru reconstrucţia infrastructurii şi pentru a-şi asigura cu generozitate consolidarea loialităţii luptătorilor săi, ISIS a fost în măsură să reziste luptelor duse la sol împotriva oponenților săi și mai mult de un an la bombardamente aeriene în urma campaniei conduse de Statele Unite”, a ţinut să puncteze liderul de la Kremlin.

Este demn de remarcat faptul că în ultimele 24 de ore Statele Unite ale Americii a lansat primul său atac asupra unui convoi petrolier al ISIS. Anterior zilei de luni, Statele Unite au refuzat să bombardeze un convoi format din aproximativ 1000 de cisterne controlate de câtre gruparea extremistă, invocând o preocupare în ceea ce a privit siguranţa civililor.

“Ca urmare a intensificării presiunilor asupra Statului Islamic, avioane ale Statelor Unite au atacat luni, pentru prima dată, un convoi format din sute de cisterne pe care gruparea le folosea pentru a face contrabandă cu petrol produs în Siria”, au declarat oficialii americani. Aceştia au venit cu completări, spunând că “potrivit unei evaluări iniţiale, 116 camioane au fost distruse în urma bombardamentului care a avut loc lângă Deir al-Zour, o regiune din estul Siriei, controlată de Statul Islamic. Atacurile au fost efectuate de 4 avioane de vânătoare A-10 şi 2 vase militare de tip AC-130 plasate în Turcia.”

În timp ce SUA susţine că aceste operaţiuni au fost planificate cu ceva timp înaintea atacurilor teroriste de la Paris, există voci care susţin că evenimentele din seara de vineri, 13 noiembrie, au avut un rol decisiv în această schimbare de tactică. Se pare că SUA este forţată să se apropie de poziţia Rusiei în acest conflict, odată cu ultimele evenimente din Franţa.

În timpul conferinței de presă, Vladimir Putin a continuat să sublinieze faptul că este nevoie de o coaliție internațională pentru a contracara mai eficient grupul terorist, menționând disponibilitatea Rusiei de a susține lupta împotriva ISIS.

Unele grupuri armate de opoziție declară ca posibilă începerea unei operațiuni active împotriva IS cu sprijinul Rusiei, iar noi suntem gata să oferim un astfel de sprijin din aer. Dacă se va realiza acest fapt, acesta s-ar putea concretiza ca un început pentru munca ulterioară pe un acord politic. Avem într-adevăr nevoie de sprijin din partea Statelor Unite, Națiunilor Europene, Arabiei Saudite, Turciei sau din partea Iranului”, a conchis Vladimir Putin.

Analiza serviciilor secrete ruseşti asupra celor 40 de state despre care se crede că finanțează ISIS a fost transmisă diplomaţilor prezenţi la summit-ul G20.

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top