Filme

Cronică de film: „A Monster Calls”

„A Monster Calls” – „Copacul cu Povești” prezintă povestea emoționantă a unui băiat, pe numele său Conor, interpretat de Lewis MacDougall, care se confruntă cu drama din viața sa. Boala terminală a mamei lui, problemele cu bătăușii de la școală și apariția neașteptată a bunicii sale îi fac viața un calvar micului Conor.

Situația se schimbă însă, odată cu ivirea unui monstru, purtând vocea lui Liam Neeson. Acesta îi spune băiatului 3 povești, fiecare având un înțeles ascuns, cu scopul de a-l învăța pe băiat cum să își înfrunte problemele.

Pelicula este regizată de J.A. Bayona, iar povestea este adaptată după cartea cu același nume scrisă de Patrick Ness. Unul din principalele atribute ale lui Bayona este ușurința cu care acesta creează emoție, lucru pe care l-a arătat și în precedentul său film, „The Impossible”. „A Monster Calls” este sfâșietor pe alocuri, iar povestea lui Conor pare desprinsă din realitate. Filmul transmite un mesaj puternic despre felul în care putem face față suferinței și maturizarea oarecum forțată care apare în momentele cele mai dureroase.

Interpretarea lui Lewis MacDougall este excelentă, lucru deloc obișnuit pentru un copil aflat în rol principal. Întregul film stă pe umerii săi, iar britanicul de numai 14 ani nu dezamăgește. La fel de bine se descurcă și Felicity Jones în rolul mamei, iar scenele care au în prim plan relația mamă-fiu sunt excelente, în special scena finală. 

Efectele speciale sunt un alt plus al filmului, însă adevărata surpriză vine în momentul în care monstrul își spune poveștile. Ilustrate în acuarele, acestea au un efect vizual surprinzător de plăcut și ușor contrastant cu nota generală, tristă, a filmului, însă nu scot spectatorul din atmosfera apăsătoare creată de situația lui Conor. Monstrul este copacul de tisă din fața casei băiatului și aduce aminte, datorită aspectului fizic, de personajul din „Guardians of the Galaxy”, Groot. Vocea lui Liam Neeson este perfectă pentru bătrânul arbore, tonurile joase și grave oferindu-i calități excelente de povestitor acestuia.

„A Monster Calls” este filmul pe care Oscarul l-a uitat. Povestea emoționantă, combinată cu interpretările excelente ale actorilor ar fi putut candida cu ușurință la marele premiu al Academiei de Film, având toate elementele unui câștigător al statuetei aurii. Sosit în cinematografele din toată țara pe 24 februarie, la mai bine de 3 luni distanță de data la care trebuia să fie lansat inițial, „A Monster Calls” încă mai rulează, pentru cei interesați să îl vadă pe marele ecran.

Sursă foto: highonfilms.com

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top