Cultural

Libertatea de expresie, dezbătută într-un simpozion organizat de Universitatea Hyperion

Facultatea de Jurnalism, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Univesităţii „Hyperion” din Bucureşti a organizat, miercuri, 4 martie 2015, un simpozion pe tema „Libertatea de expresie şi democraţia” alături de TVR Internaţional şi Fundaţia RODIAP.

Evenimentul, moderat de către prof. univ. dr Ion Marin alături de jurnalista şi scriitoarea Cleopatra Lorinţiu, s-a bucurat de prezenţa mai multor ziarişti şi profesori români, dar şi de o serie de jurnalişti din Turcia.

Pe masa invitaţilor s-a aflat primul număr al revistei de satiră „Charlie Hebdo” tipărit după moartea jurnaliştilor francezi în atentatul terorist petrecut în redacţia publicaţiei. Discuţiile au convers astfel către subiecte conexe precum limitele libertăţii de expresie, autocenzura şi lipsa unei reglementări în privinţa blasfemiei. De asemenea, au fost atinse subiecte ce privesc strict situaţia presei româneşti fiind amintit cazul elevilor de la Liceul „Gheorge Şincai” din Cluj-Napoca, ce au fost sancţionaţi după postarea mai multor comentarii jignitoare la adresa profesorilor pe o reţea de socializare.

Jurnaliştii turci prezenţi la simpozion au vorbit despre situaţia îngrijorătoare din ţara lor. Aceştia au susţinut că autorităţile întimidează şi elimină ziarişti incomozi actualului regim politic din Turcia, ajungându-se chiar până la arestarea patronilor trusturilor de presă ce nu se aliniază propagandei şi la blocarea temporară a unor reţele de socializare.

În public s-au aflat profesori, jurnalişti şi studenţi ai Facultăţii de Jurnalism, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top