Social

Don Quijote și Sancho Panza

Tragedia din clubul Colectiv de săptămâna trecută, în urma căreia, până în momentul de față, 47 de oameni au murit și care a lăsat alți 80 să se lupte pentru viața lor, a scos societatea în stradă, iar protestele din ultima săptămână au avut un impact enorm.

12209114_897032437052229_1124982529_oPropagarea rapidă a unei mișcări de stradă, care vrea să-și impună un nou set de valori prin solidaritate și moralitate, a forțat clasa politică să se retragă pe moment și să își regândească strategia.

Aceasta se datorează în principal nașterii „efectului Colectiv” și amplorii de care a dat dovadă. Transmiterea unui mesaj în care empatia primează s-a materializat într-unul moralizator, al cărui scop a fost și este schimbarea clasei politice.

Marți, Don Quijote s-a trezit din beția loviturii primite, s-a înzdrăvenit, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă.

Trei mari rezultate ale acestei mișcări de stradă se pot evidenția după prima săptămână de protest. Un prim rezultat a fost demisia Premierului și a cabinetului său, venită după prima zi de proteste. Un al doilea rezultat este recunoașterea oamenilor și noului set de valori, iar al treilea, este invitația pe care președintele Iohannis a transmis-o societății civile, de a veni și a sta la discuții.

În ceea ce-l privește pe Gabriel Oprea, demisia Guvernului Ponta l-a salvat, momentan, de la moartea politică ce îi bate insistent la ușă. UNPR și Gabriel Oprea sunt, în acest moment, băieții ăia doi pe care nimeni nu și-i dorește la petrecere și pe care toată lumea încearcă să-i evite.

Majoritatea oamenilor politici speră și cred că această mișcare de stradă va deceda încă din pruncie, însă dovezile și rezultatele acestei revoluții morale și evoluția recentă a spiritului civic anunță că dispariția nu este egală cu moartea. Procesul de vindecare al rănii provocate de clasa politică de-a lungul anilor este unul de lungă durată. Cicatricile vor rămâne în memoria colectivă a societății o perioadă lungă de timp. Depinde doar de noi ce rol dăm acestor cicatrici și cum le vom privi.

Revolta acestor oameni a fost până acum câteva zile, latentă. Dar așa cum nimic nu se pierde, ci totul se transformă, era inevitabil ca la un moment dat acest sentiment de revoltă să nu prindă viață.

Cu siguranță, lupta aceasta moralizatoare va fi una îndelungată, iar puritatea ideilor pe care aceasta o promovează, pusă la îndoială. Însă oamenii care protestează în Piață, care protestează în Timișoara, cei din Cluj sau din Constanța, cei de la Brasov, Iasi, Galați, Sibiu, cei din Deva, din Pitești, de la Satu-Mare, Craiova sau Botoșani, Bacău și așa mai departe, aceștia sunt Don Quijote.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top