Externe

Discuții între Kerry și Lavrov: „un acord de pace în Siria este foarte posibil”

„Discuții pentru o încetare a ostilităților au loc în acest moment și sunt pe terminate. Astăzi, suntem mai aproape de o încetare a focului decât am fost vreodată”, a declarat astăzi secretarul de stat american John Kerry, conform Reuters.

Secretarul de stat John Kerry a discutat zilele acestea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, aceștia stabilind un acord provizoriu cu privire la încetarea focului în Siria.

„Am purtat discuții cu domnul Lavrov în ultimele zile. Am vorbit din nou astăzi și am subliniat necesitatea urgentă de a ajunge la un acord de încetare a ostilităților cât mai repede cu putință. Ajungerea la un acord cu privire la încetarea focului este posibilă în următoarele ore”.

Sâmbătă, președintele Bashar-al Assad a declarat că ar fi de acord cu o înțelegere de încetare focului cu condiția ca forțele teroriste să nu profite de acest acord pentru a lua prin surprindere forțele regimului prin atacuri surpriză, mai relatează Reuters.

De menționat este că atât regimul sirian cât și aliații săi, Rusia și Iran au catalogat orice organizație din opoziția rebelă drept „teroristă”.

„Orice discuție despre pace trebuie să asigure faptul că alte țări, în mod special Turcia, nu are posibilitatea de a trimite mai mulți teroriști și armament sau orice alt tip de suport logistic” a mai adăugat Assad.

Întrebat despre posibilitatea unei acțiuni militare terestre turce sau saudite în Siria, Assad a spus: „Ar fi o agresiune și ne vom apăra țara. O să acționăm împotriva lor așa cum acționăm împotriva teroriștilor”.

Acum trei zile, emisarul rus la ONU, Vitaly Churkin l-a atenționat pe Assad că un război de lungă durată nu este o soluție viabilă pentru Siria și i-a amintit că Rusia este cea care a înclinat balanța în favoarea regimului, sfătuindu-l să continue pe linia trasată de Moscova și să îmbrățiseze discuțiile de pace, după ce Assad declarase că Siria va lupta până va restabili întregul control asupra Siriei.

„Sunt la curent cu remărcile președintelui Assad. Desigur că ele nu sunt în concordanță cu eforturile diplomatice pe care Rusia le întreprinde. Discuțiile sunt despre o încetare a focului, o încetare a ostilităților în viitorul apropiat. Se discută pe acest subiect”, a mai spus acesta.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că soluția Rusiei pentru Siria este o soluție politică și nicidecum un război de lungă durată.

Tot sâmbătă, opoziția formată din facțiunile rebele au emis un comunicat de presă prin care cădeau de acord asupra „posibilității unei păci temporare, prin intermediul unei medieri internaționale” cu condiția ca forțele regimului și aliații lui, inclusiv Rusia să oprească orice fel de agresiune armată, să oprească asediile, să faciliteze trimiterea de ajutoare umanitare în toată țara și să elibereze prizonierii de război.

Acordul de încetare a ostilităților semnat pe 12 februarie la Munchen și care trebuia să intre în vigoare vineri a fost blocat de continuarea acțiunilor militare ale regimului în Latakia, unde forțele loialiste au capturat orașul strategic Kinsabba care le facilitează o viitoare ofensivă asupra regiunii și orașului Idlib.

„Anticip că președinții Obama și Putin vor discuta în următoarele zile pentru a face posibil acest acord”, a mai declarat Kerry.

În orașul Homs, un dublu atentat cu bombă al grupării teroriste Stat Islamic a ucis astăzi peste 57 de persoane, în timp ce în capitala Damasc alte cel puțin 30 au decedat tot în urma unor atacuri cu bombă într-o suburbie șiită, atacuri revendicate de aceeași organizație.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top