Recomandăm

Cum stăm „Pe trecerea timpului”

3 MAR Lansarea volumului „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”, semnat de actualul ambasador al României în Germania, a avut loc astăzi în sala Mitiță Constantinescu a BNR în compania mai multor personalități din spațiul politic, mediatic și financiar. Cartea a apărut la editura Curtea Veche.

Guvernatorul BNR a fost primul care a vorbit, acesta prezentându-i pe invitații speciali ai serii, printre care Virgil Stoenescu, membru în consiliul de administrație a BNR, directorul editurii Curtea Veche, Grigore Arsene, fostul ministru de externe Teodor Baconschi, publicistul Cristian Tudor Popescu și autorul cărții, Emil Hurezeanu.

„Jurnaliștii scriu pentru că nu au nimic de spus, dar au ceva de spus pentru că scriu” stă scris pe prima pagină a volumului dlui Emil Hurezeanu.

Cartea aceasta este, după cum bine spune chiar autorul în prefața cărții, „o privire îndelungată și insistentă în timp”. Aceasta pune accent pe întămplările atât interne cât și internaționale care au marcat ultimii 20 de ani, autorul completând, când se vede în fața întrebării de ce o radiografie istorică din punct de vedere jurnalistic, cu răspunsul „credința că analiza jurnalistică, la fel ca examinarea medicală, trebuie să țină cont mereu de trecut, nu doar de prezent”, acesta considerând că fiecare acțiune dintr-o anumită țară, are „la dreapta și la stânga ei desfășurări similare sau diferite„ din alte țări.

Trecând peste acestea, Emil Hurezeanu este omul bonom, politicos, cultivat pentru care cuvintele măgulitoare nu înseamnă mare lucru. Pare că nu îi fac justiție, iar acesta că nu are nevoie de justiția pe care oamenii din jur încearcă să i-o ofere. Așa cum spune Teodor Baconschi, dl Hurezeanu este urnit de o „curiozitate istorică”. Viziunea acestuia de „cetățean al lumii” se datorează în principal cultivării domniei sale și reflexului aparent simplu de a îți pune întrebări și gândi.

Emil Hurezeanu este unul dintre oamenii care au avut privilegiul de a cunoaște o fâșie din adevăr, iar de-a lungul timpului ne-a făcut și ne face, în mod special acum, marea onoare de a împărtăși cu noi acea frântură abia vizibilă din luminița pe care cu toții o căutăm. De asemenea, bogăția cuvintelor sale este acompaniată de stilul caracteristic care se traduce printr-o voită valență de proză și, o sa fiți uimiți, de un umor prosper și valoros.

Pentru că și noi suntem ființe asemeni dlui Hurezeanu și noi am fost înzestrați cu nevoia de a afla răspunsurile la întrebările care ne pun în mișcare și ne conduc spre viitor. Prin intermediul textelor sale, nevoia noastră de a ne satisface curiozitatea nu reușește să se amelioreze, ci din contră, se amplifică înzecit.

Trenul în care ne aflăm împreună este unul al viitorului, iar după cum bine punctează Cristian Tudor Popescu, Hurezeanu se prezintă ca un „erou civilizator al presei românești și poate chiar al României”. Totodată, perspectiva largă a dlui Hurezeanu și inteligența domniei sale îi permit accesul la o viziune de ansamblu asupra evenimentelor care au marcat atât istoria contemporană a țării noastre în ceea ce privește relațiile diplomatice cu Rusia sau Occidentul, cât și mecanismele facerii sistemului european, viziune pe care acesta, ca jurnalist de opinie, o împarte cu noi.

În final, vă ofer un fragment din cartea dlui Hurezeanu:

„Cu exact 40 de ani în urmă, constatam cât de fatală i-a fost generalului Charles de Gaulle vizita în România. În timp ce liderul francez însoțit de Ceaușescu vorbea din balconul Primăriei Craiova, studenții parizieni smulgeau pietrele din caldarâmul Cartierului Latin dând startul revoluției rebelilor fără cauză. La București, președintelui Franței i se ridica statuia care începea să fie dărâmată la el acasă. Această alăturare, între o vizită a lui Ceaușescu undeva sau a cuiva la Ceaușescu, urmată de începutul sfârșitului pentru gazdă sau oaspete s-a repetat de prea multe ori, pentru a nu vorbi de un sindrom București, așa cum vorbim de sindromul Stockholm. Potrivit ultimului, victima se îndrăgostește de călău. Potrivit primului, stăpânul devine victimă sau invers. Ce alegeți?”.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top