Entertainment

Cronică de festival – Breaking News (Hyperfest)

Breaking News a încheiat cea de-a patra seară de la Hyperfest International Film Festival, aceasta fiind una dintre ultimele proiecții ale filmului pe marele ecran. Pelicula Iuliei Rugină prezintă povestea unui reporter de teren, Alex Mazilu (interpretat de Andi Vasluianu), al cărui prieten și coleg, operatorul Andrei Paraschiv (Dorin Andone), moare în timpul unei filmări. Alex este trimis în Mangalia, acolo unde locuia colegul său, pentru a aduna mărturiile familiei și celor apropiați lui Andrei, într-un reportaj ”in memoriam”.

Moartea lui Andrei începe să îi ridice semne de întrebare lui Alex cu privire la slujba pe care o face. Până unde poate merge goana reporterului după o poveste? Cum poate să prezinte viața colegului său cât mai fidel cu putință, fără a-i întina acestuia în vreun fel memoria? Încercând să răspundă acestor dileme, Alex descoperă încă una: fata de 15 ani a lui Andrei, Simona Paraschiv (Voica Oltean), care este profund afectată de pierderea tatălui ei.

Pelicula se face remarcată întâi de toate prin interpretările foarte bune ale celor două personaje principale, Alex Mazilu și Simona Paraschiv. ”Vinovații”, Andi Vasluianu și Voica Oltean, sunt convingători în încercarea lor de a transmite durerea pierderii unui coleg, respectiv tată, iar spectatorul poate vedea evoluția relației lor, la început conflictuală, într-una de tată-fiică. Andi Vasluianu dovedește în acest film că este unul dintre cei mai buni actori români ai momentului, iar tânăra Voica Oltean pare să fie o stea a cinematografului românesc în devenire.

La capitolul imagine, pelicula se încadrează în așa-numitul ”nou val de film românesc”, care deja nu mai e așa de nou. Cadrele triste, reci, care prezintă personajele în stare reflectativă predomină aici, lucru care e de așteptat, ținând cont de faptul că vorbim de o dramă. Singura pată de culoare o reprezintă mașina lui Andrei Paraschiv, poreclită ”furia roșie”, într-o lume de albastru deprimant. Peisajele sunt și ele dezolante (marea pe timp de iarnă, un bar dărăpănat închis), în ton cu atmosfera generală insuflată spectatorului de film.

Breaking News este un film care, datorită cadrelor lungi, meditative, dă impresia că are o durată puțin mai mare decât în realitate. Construirea personajelor se face, pe alocuri, prea lent, și filmul îi invită pe cei din sală la reflecție în unele momente de liniște. De aceea, atuurile principale ale peliculei stau în cei doi actori principali ai săi, de care depinde întreaga experiență cinematografică a acestui film. Ofer însă un mare plus pentru scena în care se aude piesa lui Otis Redding, The Dock of the Bay, cu scopul de a contura caracterul Simonei, deoarece mi se pare o alegere extrem de inspirată din partea Iuliei Rugină.

Hyperfest International Film Festival se încheie astăzi, 31 octombrie, cu pelicula ”Un pas în urma serafimilor”, regizată de Daniel Sandu. Tot astăzi va fi prezentat și documentarul Agerpres, ”Tărâmul dintre ape”, urmat de ceremonia de închidere și de proiecțiile filmelor câștigătoare.

Sursă foto: aarc.ro.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top