Sănătate

Borderline, lupta dintre a fi și a nu fi. Gânduri pe hârtie

Există posibilitatea ca mulți dintre noi să nu cunoaștem termenul de borderline, deși prima lucrare psihanalitică ce folosește acest termen a fost scrisă în 1938 de Adolf Stern. Borderline este considerat de acesta ca fiind hotarul dintre nevroză și psihoză. Ea devine diagnostic de tulburare de personalitate abia în 1980.

Tulburarea de personalitate borderline este o afecțiune mintală care se dezvoltă în timpul adolescenței sau la vârsta de adult tânăr. Face parte din grupul de tulburări de personalitate de tip B și include un comportament dramatic și imprevizibil. Boala este caracterizată prin comportament impulsiv, relații instabile cu persoane din jur și instabilitate emoțională.

Psihoterapeutul Dana Peristeri spune că  „Suferința pe care o trăiește o persoană cu tulburare de personalitate borderline, deși pare disproporționat cu situația, este reală, nu joacă teatru. Intensitatea cu care trăiește emoțiile este extrem de mare și, astfel, reacțiile sale devin dramatice. ”

Caracteristica simptomului:

  • Efortul de a evita un abandon real sau imaginar
  • Relații interpersonale instabile
  • Tulburări de identitate (instabilitatea imaginilor de sine)
  • Agresivitate
  • Comportament automutilant, gesturi sau amenințări cu suicidul
  • Instabilitate afectivă produsă de reactivitate dispoziții (iritabilitate sau anxietate, care durează de obicei câteva ore și rareori mai multe de câteva zile)
  • Sentimentul cronic de vid interior
  • Furie nemotivată și intensă sau dificultate de ao controla
  • Ideație paranoidă tranzitorie, sau simptome disociative severe, legat de stres

În rândurile ce urmează regăsiți „gânduri pe hârtie” ale unei persoane care suferă de această afecțiune.

“Acum aproape un an de zile am fost externată dintr-un spital de psihiatrie. Nu a fost o externare ca toate celelalte. Deși spuneam că o internare pe secția de psihiatrie este un chin și că abia așteptam să fiu externat, de această dată nu a fost așa. Mi-aș fi dorit să opresc timpul în loc și să nu mai plec de acolo. Avea să fie ultima mea experiență într-o secție dedicată minorilor. Mă durea că trebuia să mă despart de tot. De locul care, de 4 ani de zile, îmi devenise a doua casă, de locul în care mi-am făcut mulți prieteni așa ca mine și de personalul medical. Mi-a fost cu atât mai greu cu cât, doamna doctor care a fost alături de mine 4 ani de zile, în momentul externării mele, era în concediu. 

Ulterior, am devenit adult și am fost internată din nou, dar în secția dedicată adulțuilor. Pot spune că a fost jalnic. Am dat piept în piept cu viața, mai bine spus cu realitatea. Aici nu aveam cu cine să vorbesc. Nu mai erau persoane de vârsta mea. Mă simțeam singură într-o lume așa mare.

Am avut și întâlnirea cu noul medic. Pot spune că a fost destul de bine. Fiind adult trebuia să îmi pună un diagnostic clar. Până atunci avusesem: depresie minoră, depresie majoră, episod maniaco-depresiv, tulburări de personalitate nespecificate, tulburare bipolară și în ultima perioadă se oprise la tulburări de tip borderline. După un set lung de teste și întrebări s-a ajuns la concluzia ca am TULBURARE DE PERSONALITATE BORDERLINE.

Vreau să devin un om normal!! Oare o să mai pot? Sau o să rămân așa toată viața? Nu o să am pe nimeni alături? O să mă respingă toată lumea? Bine, nu chiar toată lumea, o să rămân doar cu psihoterapeutul meu. Dacă o să-l mai am și pe acela. Că la cât de des îi schimb, o să ajung să mă mut în alt oraș pentru că pe cei din București aproape i-am epuizat. Oricum psihoterapeutul meu nu rămâne că vrea el. Rămâne pentru că îl plătesc. Nu cred că vrea să vorbească cineva cu o persoană ca mine.

Doamneee!! Uită-te la tine! Ai ajuns să plătești pe cineva ca să nu zici că ești singură! În ce hal ai ajuns?

De ce schimb psihoterapeutul atât de des? Oare am răspuns? Dacă mă sună acum unul dintre psihologi să mă întrebe de ce nu m-am mai dus. Ce să îi zic? Nu am cum să îi spun că am refuzat să mai merg la el pentru că, poate în ședința de dinaintea abandonului, am simțit o oarecare tensiune. Că am preferat să îl abandonez eu ca să nu ma abandoneze el pe mine. Crezi că ăsta este un motiv plauzibil?

Dar oare de ce mai merg la terapie? Chiar am nevoie? Normal că nu am nevoie. Îmi place să îmi complic viața, așa că plătesc pe cineva ca să vorbească cu mine.

Am citit foarte mult despre borderline. O persoană cu borderline este imprevizibilă, instabilă emotional și se teme de abandon. La simptome scrie: eforturi disperate de a evita abandonul,  relații interpersonale instabile,  tulburări de identitate,  agresivitate, comportament automutilant și tentative de suicid, instabilitate afectivă, sentiment de vid, furie intensă (fără motiv) și ideație paranoidă. Trebuie să ai 5/9 simptome.

Să analizăm puțin… Am 4 simptome. Mă enervez fără motiv, fac tot posibilul să nu fiu abandonată, am un comportament automutilant, tentative de suicid și am momente când sunt agresivă. Dacă stau bine să mă gândesc cred că nu am nimic și chiar dacă le am sunt doar 4. Dacă a greșit doctorul? Dacă nu am nimic? Și dacă a greșit și dacă nu, oricum toată lumea o să mă ocolească. M-am săturat de tot. Nu mai vreau nimic. Vreau să scap mai repede de etichetă asta pusă greșit.

Există 7 etape prin care trece o persoană cu borderline: negarea, confuzia, rezistența, furia, depresia, acceptarea și terapia. Eu nici nu știu în care mă aflu! Nici nu vreau să știu. Câteodată cred că toată nebunia asta cu diagnosticul este doar un rol într-un film. Că totul o să se termine atunci când se termină ultima zi de filmare. Dar știi ce? Din nefericire, ziua asta se tot amână și se tot amână.”

Negare, incertitudine, goluri interioare, emoții intense trăite la cote maxime de o persoană, prezentând lupta continuă între a fi și a nu fi …

Sursă foto: csid.ro

Borderline, lupta dintre a fi și a nu fi. Gânduri pe hârtie

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top