Ajuns deja la cea de-a XVI-a ediție, HyperFest International Student Film Festival a debutat, vineri, la cinema Europa din Capitală unde se va desfășura până pe data de 31 octombrie când va avea loc închiderea oficială a festivalului. Cinefilii vor putea să urmărească peste 100 de scurtmetraje din 25 de țări, dar și cinci filme de lung metraj: 6,9 pe scara Richter” ( regia Nae Caranfil), I figli della notte” (regia Andrea de Sica), “Vara s-a sfârșit” (regia Radu Potcoavă), “Breaking News” (regia Iulia Rugină) și “Un pas în urma serafimilor” (regia Daniel Sandu) care vor rula pe parcursul celor cinci zile de festival.
De asemenea, în timpul festivalului se vor organiza și o serie de masterclass-uri și workshop-uri de regie și actorie inedite, care vor fi susținute de regizorul Cristi Puiu, actorul Adrian Titieni și Nicoleta Ciobanu — acting coach.
Ca o noutate, organizatorii au anunțat că anul acesta Hyperfest va avea două jurii, unul al criticii, care îi va avea în componență pe Manuela Cernat (critic de film, cercetător științific și profesor universitar), Mihai Fulger (jurnalist, critic și selecționer de film) și Andreea Berechet (critic de film) și un juriu al festivalului, juriu format din Andrea de Sica (regizor și scriitor italian), Enrico Vannucci (specialist în scurtmetraje, membru al Festivalului de Film de la Veneția), care în vara acestui an a susținut masterclass-ul “About Shorts” la Facultatea de Arte Hyperion, Dorotheea Petre (actriță), Barbu Bălășoiu (director de imagine) și Ana Ularu (actriță).
Ca în fiecare an, se vor oferii premii la mai multe categorii, printre care cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună imagine, dar și cel mai bun actor, respectiv cea mai bună actriță.
În timpul ceremoniei de deschidere a festivalului, președintele festivalului, profesorul universitar doctor Sever Spânulescu, rectorul Universității Hyperion, a adresat câteva cuvinte participanților care s-au înscris în competiția de scurtmetraje.
,, Au existat destule voci care ne-au lăudat și asta ne-a încurajat. Sperăm să ne ridicăm la înălțimea standardelor, pe care le-au impus aceste laude și bineînțeles că le urăm succes tuturor participanților (…) și să sperăm că vom vedea numai lucruri frumoase. Unul dintre lucrurile plăcute la un festival este tocmai această speranță. Orice festival ne dă o speranță, tuturor, nu numai autorilor care participă la festival (…).
Poate dintre cei care prezintă acum o primă încercare în domeniul cinematografului vor apărea mari maeștri de mâine care ne vor încânta, ne vor înfrumuseța timpul liber, ne vor da noi subiecte de meditație și de reflecții, mai mult sau mai puțin interioare. Ar fi de dorit ca publicul să încerce să vadă în spatele fiecărui film o idee, o expresie a creativității artistice a autorilor. Și eu aș îndemna chiar și juriul să fie îngăduitor din acest punct de vedere și să încerce să vadă ideea din spatele peliculei, să fie îngăduitor pentru încurajarea tinerelor talente, dar și pentru marcarea unor noi succese pentru cei care sunt deja destul de bine înfipți în peisaj. Eu le urez succes tuturor participanților, nu numai pentru acest festival, ci și pentru toată cariera viitoare,” a spus, la ceremonia de deschidere, președintele festivalului, prof. univ. dr. Sever Spânulescu, rectorul Universității Hyperion.
Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută de scurtmetrajul ,,Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” regizat de Cristi Puiu. În cardul primei zile de festival au fost prezentate primele calupuri de scurtmetraje, urmând ca în următoarele zile să fie prezentate și celelalte scurtmetraje înscrise în concurs. Seara a fost încheiată de filmul “6,9 pe scara Richter” în regia lui Nae Caranfil.
Programul festivalului:
